Spinazietaart

  • hoofdgerecht
  • vlees
  • hollands

ingrediënten

  • 450 g spinazie (diepvries)
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 4 eieren
  • 100 g achterham, in reepjes
  • 150 g geraspte belegen kaas
  • beetje zachte boter, voor het invetten
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel melk

voorbereiden

Doe de spinazie alvast de avond van tevoren in een vergiet op pootjes met een soepbord eronder en zet een nachtje in de koelkast, zodat al het vocht eruit kan lopen.

bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Leg de plakjes bladerdeeg uitgespreid op het aanrecht (op de plastic velletjes die eraan zitten) om te ontdooien.

Breek de eieren boven een grote kom en klop ze met een garde of een vork tot een lichtgeel mengsel. Doe de uitgelekte en ontdooide spinazie bij het ei, samen met de hamreepjes, de geraspte kaas en een flink wat zout en peper (ongeveer een theelepel van elk). Schep alles goed door elkaar tot een smeuïge massa.

Kwast een ronde springvorm (van 22 cm) van binnen in met een beetje zachte boter. Strooi een lepel bloem erin en draai de vorm voorzichtig rond tot de bodem en zijkanten bedekt zijn met een heel dun laagje bloem.

Strooi ook wat bloem over het aanrecht. Stapel de plakjes bladerdeeg zonder plastic velletjes op elkaar, strooi er wat bloem over en rol er overheen met een deegroller of een lege fles tot het een grote ronde dunne lap is. Als je deegroller blijft plakken aan het deeg, wrijf er dan met je hand ook wat bloem over.

Til het deeg op en leg het in de vorm. De bodem moet bedekt zijn, maar ook de zijkanten. Duw de bodem plat en prik 10 keer in met een vork. Strooi er het paneermeel over. Doe het spinaziemengsel in de vorm en strijk het glad.

Snij nu de zijkanten van het deeg netjes bij tot iets boven de spinazievulling. Rol alle overgebleven restjes deeg weer uit met de deegroller en snij in dunne reepjes. Maak daarmee een gezellig ruitje over de bovenkant. Kwast het deegruitje in met een beetje melk.

Zet de taart in de oven en bak hem gaar in 35-40 minuten. De spinazietaart is klaar als het deeg mooi goudbruin en knapperig is.

extra benodigd

Springvorm (Ø 22cm)

variatietip

Meng door de spinazie de fijn geraspte schil van een citroen, 2 uitgeperste teentjes knoflook en 25 g geroosterde pijnboompitten. Ook lekker: een flinke eetlepel mosterd erdoor.