Gezonde traktaties
 

Je kind is jarig! En daar komt het jaarlijkse dilemma om de hoek kijken... wat zullen we trakteren?
Hieronder een paar handige tips:


- Overleg vooraf met de leerkracht. Zijn er allergieën? Wanneer wordt er getrakteerd? Hoeveel kinderen zijn er precies? Dit voorkomt later problemen met boze ouders en leerkrachten.
- Overdrijf niet. Maak er in je enthousiasme geen kunstwerk van. De kinderen vinden simpele traktaties leuk genoeg en het is zo op.
- Probeer je traktatie uit. Zo weet je of het je lukt om te maken en of het lekker is.
- Probeer snoep of zoetigheid te vermijden. Fruit of eierkoeken vinden kinderen vaak ook al heel lekker. Vaak waarderen leerkrachten en ouders een gezonde traktatie meer.
- Goede alternatieven voor een traktatie: peperkoek, rijstewafel, krentjes, Nijntje koek of Maria koekje.
 
Joepppieee….. het is feest. Op het kinderdagverblijf zijn veel kinderen aanwezig en dat betekent ook veel verjaardagen. De ene ouders kiest voor een eenvoudige traktatie en de ander maakt er veel werk ervan. Maar waar moet een traktatie nou eigenlijk aan voldoen? Wij vinden dat een traktatie gezond moet zijn. Dat betekent niet meteen dat het dan saai of vies is, nee in tegendeel. Hieronder vind je wat leuke ideeën………….
 

Zakje patat
Benodigdheden:
Vierkante papiertjes allerlei kleuren (zelf bepalen)
Lijm
Wortels
Komkommer   
Kaas

Beschrijving:
papier aan elkaar plakken als een echt patat zakje en de  wortel komkommer en kaas aan reepjes snijden en dat in het patat zakje doen echt een heerlijke traktatie voor ieder kind.Fruit beker
Benodigdheden:
Verschillende soorten fruit
Gekleurde bekers (Hema)
Plastic vorkjes
Versierde sateprikkers

Beschrijving:
Maak eerst een grote kom met verschillende soorten fruit klaar. Schep dit goed door elkaar en verdeel over alle bekers het fruit. Maak aan de plastic vorkjes de vrolijke satéprikker vast met een plakbandje en prik deze erin als alle bekertjes gevuld zijn.

 

Kop en schotel traktatie
Benodigdheden:
Ijshoorntjes
Ronde koekjes
Snoep stengels voor het oortje
Glazuur
Fruit

Beschrijving:
Gebruik een gekarteld mes om het ijshoorntje door te snijden, het onderste deel kun je weggooien. Neem een mes met een scherpe punt en draai voorzichtig 2 gaatjes in het ijshoorntje zodat je later de snoep stengel er in kunt vastzetten. Dit wordt het oortje van het thee kopje. Neem de snoep stengel en draai deze voorzichtig in de gaatjes. Tip: bekijk eerst hoe lang de snoep stengel moet zijn en knip vervolgens alle snoep stengels op de juiste maat. Verwarm het glazuur en doe wat glazuur op een schoteltje. Dip vervolgens de onderkant van het ijshoorntje in het glazuur en bevestig het ijshoorntje op het ronde koekje. Even licht aandrukken en laten drogen. Vul het theekopje met fruit of een paar snoepjes of andere snacks.Nijntjes van broodjes
Benodigdheden:

Nijntje broodje (bakkerij bart)
Papier
Printer
Schaar
Lijm
Piepschium.

Beschrijving:
Print voor het lijfje van nijntje van papier een lijfje uit met de computer. Je hebt voor een lijfje 2 afbeeldingen nodig in spiegelbeeld. Je kunt de naam en de leeftijd van het kind erop printen. Plak de twee lijfjes tegen elkaar met een stevige sate prikker ertussen. Prik het nijntje broodje boven op het lijfje.
Zet alle nijntjes in het "gras" van piepschuim


Kaaskuikentjes
Benodigdheden:
Flink blok kaas
Meloenbolschepje
Cocktailprikkers
Wortel (voor de snaveltjes)
Klei flesje 'musket gemengd' van Baukje (oogjes)
Halve appel om kuikentjes op te prikken

Beschrijving:
Snijd de kaas in het benodigde aantal blokjes. "Schep" evenzoveel hoofdjes uit de kaas. Prik eerst het blokje (lijfje), dan het bolletje op de prikker. Maak van de wortel pietepeute snaveltjes en druk die in het hoofdje. Prik dan kleine gaatjes voor de ogen, en druk daar zo'n klein musketbolletje in. Eventueel kun je ook beginnen met een plakje wortel (pootjes). Als ze allemaal klaar zijn prikken op een halve komkommer of appels. Vooral de meisjes uit de klas van mijn zoontje vonden ze zo lief dat ze ze eigenlijk niet eens wilden opeten! Voor kinderen die geen kaas lusten is er dus wat komkommer of appel of wortel (wat kleine stukjes erbij leggen).