hapjes vanaf 6 maanden

17-02-2014 09:44

Hapjes vanaf 6 maanden

Nu je kindje gewend is aan zijn eerste hapjes, zijn jullie klaar voor het volgende avontuur! Na 6 maanden maakt hij namelijk niet alleen kennis met nog meer nieuwe smaken, maar er verandert ook veel in zijn manier van eten. Je kleintje eet steeds meer en grovere vaste voeding. Ook leert hij brood eten en drinken uit zijn eigen beker.

Voeding voor je baby van 6 maanden

​Moedig je kleine aan om stap voor stap nieuwe dingen te ontdekken. Laat hem daarbij zijn eigen tempo bepalen. 
Is hij nieuwsgierig en doet hij zijn best als je hem iets nieuws geeft? Laat hem dan vooral proberen, ook al lukt het nog niet meteen. Leren eten kost tijd en je kindje moet flink oefenen. Met geduld en inzet maak je hem bekend met het onbekende. Jij en de andere gezinsleden spelen hierbij een belangrijke rol. Want je kleintje leert veel door naar jullie te kijken, dus ook met smaak eten! 
__________________________________________________________________________________________
 
Belangrijk vinden wij
Het samen eten:
 • doen we met regelmaat
 • is een moment van rust op de dag
 • doen we aan tafel
 • doen we in een goede sfeer
 • duurt niet te lang (maximaal 30 minuten)
 • is een sociale activiteit
De kinderen:
 • beginnen vanaf ongeveer 2 jaar (wanneer zij hier aan toe zijn) met het leren smeren van hun eigen brood.
 • kiezen (uit een beperkte keuze) hun eigen broodbeleg waarbij zij gestimuleerd worden te variëren en dingen te proeven
 • krijgen eten en drinken naast elkaar aangeboden
 • eten en drinken de aanbevolen hoeveelheid volgens richtlijnen voedingscentrum, wel rekening houdend met hun eigen behoefte
Het eten:
 • is afgestemd op de leeftijd van de kinderen
 • ziet er aantrekkelijk uit
 • is gevarieerd en vers
 • eten wij het liefst zo puur mogelijk
De pedagogische medewerker:
 • Eet mee en hetzelfde als de kinderen en geeft het goede voorbeeld in gezonde eetgewoonten.
 • Dus geen snoep en energydrank op de groep!
In onze voeding houden wij rekening met de culturele achtergrond van kinderen en met diëten en allergieën. Bij diëten en allergieën geven ouders/verzorgers de voeding voor hun kind mee.

Een goed ontbijt is het halve werk

Een volwaardig ontbijt is voor een kind een onmisbaar begin van de dag. Een gezond ontbijt bevat waardevolle voedingsstoffen en geeft energie waardoor een kind lekker kan spelen en zich goed kan ontwikkelen.

Maak tijd voor het ontbijt!

Voor ouders die allebei werken is het ‘s morgens vaak spitsuur. Het kindje uit bed halen, aankleden. Als het allemaal tegen zit, wil het gezonde ontbijt er wegens tijdgebrek nog wel eens bij inschieten, Begrijpelijk, maar niet goed voor het kind. Dat mist op deze manier essentiële voedingsstoffen die het juist hard nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat er tijd gemaakt wordt voor het ontbijt.

9-uurtje, hét fruitmoment!

Voor kleine kinderen zijn tussendoortjes net zo belangrijk als de hoofdmaaltijden. Een kind heeft in verhouding namelijk meer voedingsstoffen nodig dan een volwassene. Die voedingsstoffen kan een dreumes of peuter nooit alleen met de hoofdmaaltijden binnenkrijgen. Daar is de kindermaag veel te klein voor. Een gezond tussendoortje in de ochtend en middag is dus heel belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling.
Alle fruitsoorten leveren belangrijke vitaminen, vezels en antioxidanten en mogen dus niet op het menu ontbreken. Een kind heeft elke dag 1,5 stuks of 150 gram fruit nodig. 
Het 9-uurtje is het eerste moment van de dag waarop  de kinderen op een leuke manier vertrouwd raken met gezonde eetgewoonten. Als het goed is, hebben de kinderen thuis ontbeten, maar met een gezond 9-uurtje geef wij ze een extra goede start!

Lunch, even lekker bijkomen en genieten!

Op het kinderdagverblijf is de lunch een moment om bij te komen van alle belevenissen van de morgen en nieuwe energie op te doen. Samen gezellig aan tafel, een liedje zingen, kiezen wat je op je broodje wilt en lekker wat drinken. De pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld door hetzelfde te eten als de kinderen en laten zien dat je van het eten en de gezelligheid geniet. Kinderen tot 1 jaar krijgen lichtbruin tarwebrood. Vanaf 1 jaar mogen kinderen volkorenbrood hebben. Margarine levert energie en waardevolle vetten en vitaminen. Elk sneetje brood smeren wij daarom altijd dun met margarine.
De kinderen krijgen keuze uit beleg, na de boterham een beker melk, daarna kunnen ze kiezen voor nog een boterham met een gezonde belegsoort.

Gezond belegde boterhammetjes

Hartig beleg is niet beter dan zoet beleg. In veel kaas en vleeswaren zit vooral ongezond vet. Daarom kiezen wij voor de magere soorten, bijvoorbeeld 30+ kaas, een plakje ham, kipfilet, of casselerrib. Als zoet broodbeleg geven wij appelstroop, jam, vruchtenhagel en pindakaas.
Het complete voedingsaanbod ligt op de groep van uw kindje.

Het 3-uur groente momentje!

Het 3-uurtje is een prima moment om ervoor te zorgen dat kinderen meer groente eten. Dat is hard nodig, want 79 % van de peuters krijgt nog steeds te weinig groente binnen. Terwijl groente volop vitaminen, vezels en mineralen bevat die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling. Veel mensen denken aan groente als onderdeel van de avondmaaltijd. Maar groente kan juist prima tussendoor. Zo lekker rauw uit het vuistje, dat maakt groente tot een gezond en lekker tussendoortje!

In groente zit méér

Groente en fruit bevatten in hun natuurlijke vorm  waardevolle (bio-actieve) stoffen. Bovendien is het kauwen op een wortel of appel goed voor het ontwikkelen van de mondcoördinatie, de mondspieren, de spraak en voor een stevig gebit.

Tussendoortje

Rond Half 5 krijgen de kinderen nog een gezond tussendoortje (met eventueel beleg erop) aangeboden. Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn: volkoren knäckebröd, volkoren krentenbrood, volkoren ontbijtkoek, volkoren beschuit, een volkoren cracker, een volkoren biscuittje, volkoren soepstengel of een rijstwafel. Voor de baby’s tot 1 jaar kiezen wij uiteraard nog voor tarweproducten.

Drinken

Vanaf een jaar heeft een kind ongeveer ¾ liter vocht per dag nodig. Dit komt overeen met zes a zeven bekertjes drinken. Een gedeelte bestaat uit melkproducten (300 ml). Naast melk wordt lauwe thee, roosvicee, licht aangelengde limonade (zonder kleurstoffen) en water door de dag heen aangeboden (afhankelijk van leeftijd.)  De kinderen krijgen drinken aangeboden na het eten van het fruit (ochtend), tijdens de middagmaaltijd, na het rusten / slapen en later in de middag, voordat de ouders de kinderen komen halen en na drukke activiteiten. Als een kind meer drinken, dan bieden wij water aan.

Het belang van water drinken

Het lichaam bestaat voor het grootste deel (70%) uit water. Water is daarom, net als zuurstof, van levensbelang en het wordt ook direct opgenomen in je lichaam. Water drinken is dus gezond, heeft geen gevolgen voor het gewicht en kan tussendoor naar behoefte worden gedronken. Thee (zonder suiker) is een goed (warm) alternatief.

Pedagogisch mee-eten

We vinden dat de pedagogisch medewerkers een voorbeeld functie hebben. Daarom eten onze pedagogisch medewerkers mee met de kinderen op de groep. Voor hen gelden dan ook dezelfde regels van dit voedingsbeleid. In de pauze van de pedagogisch medewerkers staat het hen natuurlijk vrij te nuttigen wat zij graag willen, echter in het bij zijn van de kinderen wordt er door de pedagogisch medewerker niet iets anders gegeten dan het voedingsbeleid voorschrijft.

Baby’s

Baby’s hebben veelal een vast voedingsschema. wij streven er naar de voeding en voedingsgewoontes van thuis zoveel mogelijk en indien haalbaar door te laten lopen op het dagverblijf. Dit houdt in dat op de groep de voedingstijden en gewoontes van het kind, in overleg met de ouder(s), gevolgd zullen worden. Als een baby speciale voeding nodig heeft (bv. Pepti, Friso comfort) dan verzoeken wij de ouders zelf voor voeding te zorgen. Gezien de houdbaarheid en kosten van de verschillende voedingen is het voor de organisatie niet haalbaar voor een enkel kind deze voeding in huis te hebben. Het is mogelijk om afgekolfde moedermelk mee te geven. Deze zal in de koeling bewaard worden en het flesje zal in de flessenwarmer gewarmd worden. Het is ook mogelijk dat moeder langskomt om het kind zelf te voeden aan de borst. In overleg met de ouder(s) zal op het moment dat het kind er aan toe is de voeding van het kind uitgebreid worden met een fruithapje. De overstap naar vaste voeding gaat geleidelijk en in overleg met de ouder(s). Vanaf een jaar streeft de organisatie er naar de kinderen mee te laten eten in het dagschema van de locatie.

Trakteren

Wij geven de voorkeur aan een gezonde traktatie. Wij verzoeken geen snoepgoed en/of chips te trakteren. Als dit wel gebeurt zullen wij de traktatie via de bakjes van de getrakteerde kinderen mee naar huis geven. Voor ideeën voor een gezonde traktatie kunnen ouders terecht bij de groepsleiding. Uiteraard kan er wel op beschuit met muisjes getrakteerd worden bij de geboorte van een broertje of zusje.

Voedselveiligheid

Iedere organisatie die zich bezighoudt met het bereiden of aanbieden van etenswaren en dranken, moet zich houden aan de wettelijke bepalingen die daarvoor gelden en die zijn vastgelegd in de warenwet. Er zijn richtlijnen opgesteld waarmee de voedselveiligheid in de dagelijkse praktijk kan worden gewaarborgd, waaronder de HACCP-richtlijnen. De Voedsel en Waren Autoriteit is de instantie die namens de overheid controleert of voedsel veilig wordt bereid en aangeboden. De GGD controleert dit namens de gemeente.