Buitenspelen, lekker gezond!
Buitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven, het bevordert de lichamelijke motoriek en het leert kinderen op jonge leeftijd hoe met elkaar om te gaan. ‘Gewoon’ buitenspelen maakt kinderen sociaal sterker
Nederlandse ouders vinden buitenspelen voor hun kinderen belangrijk. Uit Europees onderzoek blijkt dat we hierin koploper zijn. Tegelijkertijd is er steeds minder veilige ruimte om te spelen. Per kind was er in 2006 ongeveer vier vierkante meter speelruimte.
Wat kunnen ze aan?
4 - 6 jaar
De motoriek van kleuters is in ontwikkeling. Jonge kinderen hebben weinig besef van gevaar en kunnen impulsief reageren. Daarom is toezicht en begeleiding belangrijk. Wijs kinderen op risico’s, maar verbied niet te veel. Binnen een vertrouwde - en begrensde - omgeving kunnen ze dan goed zelfstandig spelen. Favoriet bij kleuters: water, zand, natuurlijke materialen, klim- en speeltoestellen, stoepkrijt.
6 - 9 jaar
Kinderen in deze leeftijdsgroep willen vooral motorische grenzen verleggen. Ze weten beter wat wel en niet mag, maar hebben wel duidelijke afspraken nodig over hoe ver en hoe lang ze zonder toezicht van huis mogen. Voorkeur gaat uit naar voetbal, fietsen, skaten, spelletjes, speeltuin en jeugdlandjes.
9 - 12 jaar
Ze willen zelfstandiger op pad en gaat het steeds meer om anderen ontmoeten. Ook wordt het verschil tussen jongens en meisjes groter. Hoe verder ze van huis mogen, hoe belangrijker de afspraken zijn. Het liefst naar de fietscross, voetbalveldje of braakliggend veld.
Tips
• Maak vooraf duidelijke afspraken over (tot) waar en hoe lang uw kind mag buitenspelen. En bij wie uw kind (ook) kan aankloppen in geval van nood.
• Van fysiek ervaring opdoen met gevaar leert een kind wat risico’s inhouden. Biedt daarom genoeg uitdagingen in een veilige omgeving.
• Elk kind ontwikkelt zich in eigen tempo. Meisjes rijpen vaak op jongere leeftijd dan jongens. Houd hier rekening mee.
• Stimuleer buitenspelen: behalve beweging komen ook fantasie, constructiespel, bouwen, rollenspellen, leren omgaan met anderen aan bod.
• Zich veilig voelen is een voorwaarde om te kunnen spelen.
• Een speelplek is aantrekkelijk als deze schoon is, herkenbaar als speelruimte, veilig en wanneer deze voor elk wat wils biedt. Een afgeschermd deel voor de allerkleinsten is wenselijk.
• Maak kinderen weerbaar. Leer dat ze nooit iets tegen hun zin in hoeven doen en laat ze bijvoorbeeld nooit in hun eentje met eentje met iemand meegaan. Een sport als judo vergroot de weerbaarheid.